Wienerbrödsmorgon och äntligen sommar!

Wienerbrödsmorgon, smaka på ordet!. Visst låter det underbart. Idag är det den 7 augusti och det är just en sådan morgon. Det är en wienerbrödsmorgon och äntligen sommar. Begreppet wienerbrödsmorgon myntade jag och min familj på 90-talet då vi bodde hela somrar på Rullsands camping i Norduppland. Kriterier för en wienerbrödsmorgon var en klarblå himmel där solen inte stördes av moln. Fåglarna som höll till i träden intill vårt tält skulle kvittra av glädje. Det skulle också gå för oss att sitta nakna i skuggan, om vi ville, utan att frysa. När det var en sådan morgon köpte vi varsina nybakade och smarriga wienerbröd.

Klockan har inte ens slagit 10 och jag befinner mig på Fyrishovs utebad i Uppsala. Poolen är redan fylld av människor. Barn och vuxna leker i vattnet. De hoppar, stänker vatten, skrattar glatt och skriker av glädje. Jag hittar en ledig solstol tack vare att en person överlåter den till mig. En strid ström av soltörstande människor passerar in genom entrén. Gräsmattan som omger poolen fylls snabbt och trängseln blir enorm. Väderprognosen visar sol och värme hela dagen. Naturligtvis vill alla ta del av detta, Snabbt blir det kö till badets servering. Hamburgare, smörgås, glass, läsk, kaffe och godbitar inhandlas. Finns det wienerbröd tro? Jag orkar inte köa och får inte reda på det.

Min tidiga morgon började hemma på balkongen. Inget wienerbröd men några härliga sommarsmörgåsar med ost, saltgurka och rädisor smaskade jag i mig. Så fort jag lämnade balkongen kom två fåglar kvittrandes och städade ivrigt min balkong från brödsmulorna som jag lämnat. Visst är det wienerbrödsmorgon. De finns fortfarande, i vart fall idag.

En simtur, inomhus på Fyrishov, svalkar min solvarma kropp. Jag glider fram i vattnet och njuter. Motionssimning är bra. Allsidig träning och bra för hälsan. Tyvärr är det relativt dyrt att bada på Fyrishov. För en dag kostar det 100 kronor. Ett årskort kostar 2850 kronor. På andra platser är det betydligt billigare. I Borås kostar ett årskort 1550 kronor och i Örebro 1595 kr. Fyrishov liksom nämnda bad är kommunägda. Politikerna i Uppsala gör andra prioriteringar. Motion såsom simning ska, anser jag, vara tillgängligt för alla oavsett ekonomi. Alla ska kunna ha råd till motionssim regelbundet. Visserligen finns det ett sommarpass på Fyrishov, några månader, till ett hyfsat pris. Det är bra. Men det är viktigt att priset sänks under hela året. Återigen, alla ska ha råd till motion. De hälsovinster som görs för samhället när människor har möjlighet till friskvård är enorma.

En sådan dag som idag bryr sig säkert inte människor angående entrépriset. Det är ju äntligen sommar och en wienerbrödsmorgon fick upplevas.

 

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Wienerbrödsmorgon och äntligen sommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>