Surströmming, det vattnas i munnen!

IMG_2114

I helgen köpte jag två burkar surströmming på Coop i Älvkarleby. En man i kassakön tittade storögt och slickade sig på läpparna när jag lade upp surströmmingen på kassabandet. Just detta med att slicka sig på läpparna  eller som många säger: ”det vattnas i munnen på mig”, när man ser, hör talas om eller känner lukten av surströmming är vanligt för en surströmmingsälskare.

När jag var barn försvann jag långt hemifrån när min far öppnade en surströmmingsburk. Då tyckte jag att det stank äckligt och mådde illa av lukten. I tonåren fick jag för mig att jag ville prova att äta detta. Min mor rensade en fisk till mig. In i munnen pulade jag, förutom surströmming, lök, potatis, tomatskivor, tunnbröd och messmör. Gott var det inte! Men några år senare när jag fått smak på öl och snaps så blev det riktigt trevligt att pina i sig några, som jag tyckte då, illaluktande strömmingar.

Helgens smaskande, årets första, var underbart gott. Gott  har jag tyckt det varit sedan jag var i tjugoårsåldern. Visst kan det tyckas märkligt att man måste, i vart fall jag, lära sig äta denna delikatess. Vattnas i munnen gör det på mig när jag känner lukten. Ett litet missöde hände nu senast.. Alla som öppnat en surströmmingsburk vet ju att det sprutar som en fontän när man gör hål i burken. Därför gäller det att vara försiktig. Men, jag var så ivrig. Det pyste till när jag tryckte till med konservöppnaren. Rakt upp i ansiktet rusade spadet. Glasögonen blev nedkletade och från näsan droppade det. Byxorna fick en ordentlig dusch också. Jag fick byta byxor och tvätta mig. Att lukta surströmming är inte trevligt.

För min del spelar det ingen roll nuförtiden vad jag dricker när jag äter surströmming. Det fungerar med öl, läsk eller bara vatten. Potatis och rödlök är ett måste som tillbehör. Hårt tunnbröd, västerbottenost och tomater är gott till också. Det går att äta den här måltiden ensam. Men visst är det mycket festligare att vara flera. I Norrland på Ulvön där många strömmingar blivit förädlade har jag ätit ett par gånger. Ruben Madsen har ett litet salteri där. En kulinarisk upplevelse att bli serverad och äta av hans surströmmingar är det verkligen. Ruben bildade surströmmingsakademien år 1999. Den har till syfte att bevara och utveckla surströmmingskulturen och främja näringens utveckling.

Surströmming är verkligen gott! Jag ångrar mig inte att jag började äta. Det enda jag kan ångra är väl att jag sprang hemifrån som liten. Jag borde hade stannat hemma och smakat. Ett litet tips : Var försiktiga när ni öppnar surströmmingsburkarna så blir festmåltiden underbar

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Surströmming, det vattnas i munnen!

    • Tack för inbjudan Ruben!
      Jag kommer säkerligen till sommaren. Hör av mig innan.
      Vänligen Janne, surströmmingsälskare

Lämna ett svar till Ruben Madsen Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>