Core, Friskis och Svettis i Uppsala

Drake, haha, upp å ned också

Drake, haha, upp å ned också

Så ska en drake se ut

Så ska en drake se ut

Idag var det segt att ta sig ur sängen. Gårdagskvällens core-pass på Friskis och Svettis i Uppsala sitter i kroppen. Trots att jag rör mig väldigt mycket; cyklar, vandrar, går stavgång och åker rullskidor, känns det idag, framförallt, i magen och ryggen. Core-träning fokuserar på övningar som skapar styrka och stabilitet främst för mage och rygg. Även bäcken, bålen, skuldror, armar, bröst och ben tränas effektivt. Bäst av allt är, tycker jag, att man tränar balansen effektivt.

Halva passet hade vi övningar på golvet. Vi gjorde bl.a. situps, plankan och armhävningar. Andra halvan kallades stående. Men i en övning, från stående gick vid ned i plankan i ett rasande tempo och sedan upp igen. Detta upprepade vi ett tjugotal gånger. Svetten lackade i pannan, inte bara på mig, utan på alla deltagare i salen. Många övningar gjorde vi för att träna styrkan och därmed också balansen. Att stå på ett ben och sedan fälla kroppen framåt är en riktig utmaning. Draken heter övningen. Jag är en dålig drake som är på väg att tippa över på näsan varje gång jag gör övningen. Plötsligt kom jag att tänka på en undulat som jag hade. Den stackaren flög under en period upp och ned. Fågeln hade något fel på balanssinnet. Riktigt så dåligt var det inte för mig för jag är väl ingen undulat heller. Men runt omkring mig, igår, var det många duktiga drakar. Det är klart, jag är 64 år och medelåldern på passet var runt 25 år.

Träningsformen core ger mig enormt mycket. Eftersom jag ofta vandrar med tung ryggsäck är det bra med en stark rygg. Balansen jag får av coren är perfekt när jag åker skidor. Men att ha en stark rygg, en stabil bål och bra balans är bra i vardagen också. Möjligheten att parera när man håller på att halka på en blöt lövhög eller isfläck är bra att ha.

När jag började med core-träning för några år sedan var det inte många deltagare. Nuförtiden är det så populärt att man måste boka, flera dagar, i förväg för att få plats. Allt flera upptäcker fördelarna med träningsformen. Allt flera vill utmana sig i att göra draken.

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Core, Friskis och Svettis i Uppsala

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>