Vasaloppsleden

 Vasaloppets första backe vid starten i Sälen, klassiska byar såsom Evertsberg, Oxberg, Eldris och målportalen i Mora upplevde jag igen  för några veckor sedan. Nej, jag åkte inte vasaloppet mitt i sommaren. Jag vandrade vasaloppsleden som till stora delar följer vasaloppsspåret och är drygt 90 kilometer.

Det går att vandra leden på tre dagar men om man ska hinna njuta av den omväxlande naturen med barrskog, granskog och myrmarker, behövs några dagar till.  På de oändliga och vackra myrarna är spänger utlagda så alla kan gå torrskodda. På myrarna är det tystnad som ger lugn och ro och det känns som man är i ödemarken. I de berömda byarna med mysiga fäbodar som man vandrar igenom är det inte heller något stoj och stim. Affärerna som tidigare fanns på vissa platser är tyvärr nedlagda pga. dålig lönsamhet. Detta betyder att det inte finns någon proviant att få tag på längs leden vilket innebär att man måste bära med sig mat. Jag hade frystorkat käk vilket fungerade bra. Vatten finns dock vid varje vasaloppskontroll.

Spång över en myr

Spång över en oändlig myr

Övernattningsstugan i Eldris

Övernattningsstugan i Eldris

Vasaloppsleden sköts på ett briljant sätt. Det är bra märkning med tydliga skyltar och orangefärgade  ringar på träden. Ruttna bräder byts kontinuerligt ut på alla spänger. Kojor för övernattning står till förfogande för alla vandrare. Sängar med madrasser, kamin och ved finns i stugorna som i vissa fall ligger intill en sjö eller bäck. Vattendragen ger både möjlighet att  fräscha till sig och att fånga en abborre eller en bäcköring.

Målgång

Målgång

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>