Vitkål och ”Jannes fuskkålpudding”

Vitkål har inte samma status nuförtiden som den hade när jag var ung. Hamburgare, kebab, pizza och annan snabbskräpmat är populärt istället. I bästa fall serveras lite vitkålssallad till pizzan. Men tänk så mycket gott man kan tillaga med vitkål som en ingrediens i maten. Dolmar, pudding, soppa och stuvning för att nämna några rätter. Vitkål är hälsosamt och innehåller massor av fibrer och c-vitamin. Den skyddar också mot cancer och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det tar längre tid att göra en kålpudding än att gå till Mac Donalds eller att gå till en av alla våra kvarterspizzerior. Därför är det inbjudande att slarva och köpa snabbmat. Men det går också att fuska lite med kålpuddingen. Jag brukar koka sönderhackad vitkål i rikligt med vatten. Under tiden steker jag köttfärs och lök i ugnen. När vitkålen är mjuk steker jag även den. Jag häller på lite sirap och soja och får därmed färg och en härlig smak på kålen. Sedan blandar jag allt och kryddar. På ganska kort tid har det blivit den smaskiga rätten ”Jannes fuskkålpudding”. Inte nog med det! I kastrullen med vatten lämnar jag en del kål. Lite kryddor och en buljongtärning kokas med vattnet och kålen en stund. Snart har jag som bonus en välsmakande kålsoppa utan att lägga ned någon nämnvärd extratid.

Vitkålsstuvning och stekt falukorv är enkelt att tillaga och smakar ljuvligt gott. Att strimla vitkål och äta som sallad är också enkelt och smakrikt. Favoriträtten för mig är ändå kåldolmar. Som barn hade jag förmånen att då och då bli serverad min älsklingsrätt. Min mor la ned många timmar varje dag på matlagning. Det fanns inte några snabbmatsrestauranger då. Om det hade funnits hade nog ändå inte mamma gått dit och handlat. Kan inte föreställa mig att hon kommit hem med några kartonger pizza som hon slängt upp på köksbordet och utfodrat oss barn med.

Ja, ja, jag erkänner. Ibland är det gott med snabbmat trots att den har vissa nackdelar ur hälsosynpunkt. Den nyttiga vitkålen har en nackdel som ändå kan vara en fördel. Man kan bli lite orolig i magen som kan reagera med att släppa ut några luktbomber i bakens avgassystem. Därför bör man nog inte planera ett Friskis och Svettispass direkt efter en vitkålsmåltid. Däremot är det alldeles utsökt mat att äta innan man går till mataffären. Många människor har ju en tendens att ställa sig nästan ovanpå andra i kassakön. Att släppa av en rackabajsare är perfekt för att få lite utrymme.

Mot kassakön med fulladdad kålmage. Nytt kålhuvud säkerställer utrymme vid nästa affärsbesök.

Mot kassakön med fulladdad kålmage. Nytt kålhuvud säkerställer utrymme vid nästa affärsbesök.

 

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>