Äppelpaj och vaniljsås

Äppelpaj och vaniljsås; det är kultur tycker jag. Men detta serverades inte under Uppsalas kulturnatt som gick av stapeln den 12 september. Kulturnatten har arrangerats i snart trettio år. Jag gjorde likadant i år som tidigare år. Jag tog ett varv runt i city och sedan gick jag hem. Den var en tröttsam tillställning den här kulturnatten. Tusentals människor virrade runt och få av dessa verkade ha någon plan. En fruktansvärd trängsel och enorma köer vid alla stånd som sålde korv, hamburgare, langos, falafel och thaimat. Runt stora bord flockades människor för att handla sötsaker som låg upplagda från tidiga förmiddagen till sena natten. Olika slags chokladbitar och konditorivaror exponerades utan någon form av skydd för spyflugor, fåglar som ville smaka av eller klåfingrade människor som kände på godiset.

Det fanns lite annan kultur, än mat och godis, också under den här kvällen och natten. Men eftersom det var så många människor i rörelse var det svårt att hitta något som fångade ens intresse. Naturligtvis fanns det en del personer som verkligen njöt av den här kvällen. Personer som noggrant läste programmet för kulturnatten. De valde sina pärlor och därmed fick de stor behållning av kvällen.

Nej, Uppsalas kulturnatt var inget för mig i år heller. Inget skoj eller ätbart som lockade. Jag har heller inget behov av att trängas eller vistas i folksamlingar. Jag hade fullt sjå att hålla i mina värdesaker och hålla mig undan från alla nysande, hostande och rökande personer. Hemma i köket blev det dock kultur för mig; äppelpaj och vaniljsås. Jaa, inte riktig paj, men ändå. Jag skar sönder några äpplen och hällde på smör, havregryn och massvis med sirap. Efter en stund i ugnen var det dags att njuta av bakverket med rikligt av vaniljsås till. Årets kulturnatt var till ända.

"Kultur"

”Kultur”

 

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Äppelpaj och vaniljsås

 1. Gott med äppelpaj! Till nästa kulturnatt kanske du kan testa att ha i lite vetemjöl i äppelpajen också. Detta är ett bra recept som jag gärna delar med mig av!

  125 g smält smör
  2 dl havregryn
  1 1/2 dl vetemjöl
  1/2 dl socker
  4-5 tunt skivade äpplen
  Socker och kanel.

  Värm ugnen till 225 grader. Rör ner de torra ingredienserna i det smälta smöret. Bred ut de skivade äppelklyftorna på ett ugnssäkert fat. Strö över lite socker och kanel. Fördela smuldegen över äpplena och in i ugnen ca 15-20 min. Voilà! Världens enklaste, godaste smulpaj. Servera med vaniljvisp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>