Tillbaka till ett tryggare Sverige

” Gå inte ut ensam efter mörkrets inbrott. Tänk på att du inte är i Sverige. Kriminaliteten är mycket hög i landet där du befinner dig i nu”. Dessa varningsord fick jag höra flera gånger, för sisådär 15- 20 år sedan, vid besök i flera länder. På den tiden var Sverige ett relativt tryggt land. Visst förekom det personrån, misshandel och våldtäkter. Men inte i den omfattningen som det gjorde i många andra länder.

Tråkigt nog har vårt land blivit mycket otryggt och viss brottslighet eskalerar hela tiden. Varje dag kan man i media läsa om hur personer blir överfallna. Ofta är gärningsmännen ”ett antal ungdomar”. Knivar används allt mera vid personrån. Trots att vi har en lag som förbjuder innehav av stickvapen på allmän plats, går personer runt med knivar. Även poliser har på senare tid blivit knivskurna.

Det märkliga är att det sällan går att få fast någon eller några gärningsmän. I det fall polisen lyckas gripa någon händer det ofta att de släpps på grund av vissa omständigheter. Som exempel tar jag två citat, hämtade från etablerad media, vilka fått uppgifterna från polisen.  ” Pojkens gode man kunde inte närvara vid förhöret och därför släpptes gärningsmannen.”, ” Pojkens identitet och ålder kunde inte fastställas och polisen kunde inte anhålla honom.”

Det kan tyckas att citaten är en insinuation att det bara är, det vi kallar för ”ensamkommande barn”, som begår brott. Naturligtvis är det också andra förövare och det är viktigt att påpeka. De två citaten visar bara på, att det är svårt för polisen att straffbelägga vissa personer. I ärlighetens namn skriver vanligen media: ”Ett antal ungdomar knivrånade en man, ingen är gripen för överfallet.”, eller också skrivs: ” Ett par rånades av ett okänt antal knivbeväpnade ungdomar.” –  Det syftas alltså även på andra ungdomar än ”ensamkommande”. Det är också äldre personer som rånar, knivskär och våldtar.

I Mehedeby i Norduppland stoppade ett gäng ungdomar ett tåg. Polisen tillkallades men möttes av stenkastning. Sammanlagt var fem polispatruller på plats. En polisbil vandaliserades. Otroligt nog kunde inte något gripande göras.

I stadsdelen Gottsunda, Uppsala, pågick under flera veckor, stenkastning mot utryckningsfordon och stadsbussar. Betydligt flera bilar, än ”normalt”, sattes i brand. Något straff  för busarna blev det inte.

Det händer inte bara otäcka saker ”efter mörkrets inbrott”. I Uppsala rånades en tonårstjej mitt på dagen. Hennes pojkvän försökte avstyra det hela men blev då misshandlad av flera personer. På äventyrsbadet Fyrishov i Uppsala utsätts tjejer för ofredanden allt oftare.

Brott mot äldre och handikappade blir också allt vanligare.

Om någon tvivlar på att detta, som jag skriver om, inte är fakta tycker jag att de personerna ska följa med i media och ta av sig skygglapparna. Alla måste inse att det behövs betydligt hårdare tag mot förövarna för att stävja kriminaliteten. Det behövs flera poliser och det behövs befogenheter att utmäta straff. Oavsett vem eller vilka som begår brotten, måste vi alla sluta att dalta med kriminella och våga säga ifrån. Det är inte det här samhället vi vill ha. Låt oss tillsammans verka för en förändring. Jag är optimistisk och tror att vi  kan få  tillbaka ett tryggare Sverige. Visst vill väl alla vara med!

sol-sonriente-8[1]

 

 

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>