Höjd pensionsålder

Nu har allianspartierna och regeringen gjort en ny pensionsöverenskommelse. Den lägsta åldern att ta ut sin allmänna pension höjs från nuvarande 61 år, stegvis, till 64 år. Alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna och Vänstern ingår i pensionsgruppen. Jag har tidigare skrivit om, att jag tycker att samtliga riksdagspartier borde vara med i sådana viktiga frågor.

Nuvarande pensionssystem är inte ens 20 år gammalt. Innan det sjösattes reste jag runt i landet, på uppdrag av AMF-pension, och föreläste om  det nya pensionssystemet, vilket bland annat  innebar att en flexibel ålder infördes för uttag av sin pension. Redan vid 61 års ålder fick man den rätten. Visserligen är det så att pensionen blir lägre om man tar ut den vid 61, under hela återstoden av livet, än att man tar ut sin pension senare. Men för många är det värt det.

När jag var ung arbetade jag inom den tunga industrin. En del av de tyngsta arbetsuppgifterna har försvunnit. Men det finns fortfarande många slitsamma arbeten kvar. Skiftarbete plågade  jag min kropp med  i 15 år. Jag vet vad jag pratar om, att kroppen far illa av tunga arbeten och oregelbundna arbetstider. Det är inte bara i den tunga industrin som arbetare sliter ut sig. Även inom exempelvis byggbranschen, sjukvården och barnomsorgen kan arbetena innebära stora påfrestningar både fysiskt och psykiskt. Av den anledningen är det system  som fortfarande gäller, och som gör det möjligt att välja en tidig pensionsålder, mycket bra.

Det är synd att människor i framtiden inte kommer att ha rätt att välja pension vid 61 års ålder. Jag tror tyvärr att höjningen av pensionsåldern, gör att sjukskrivningarna för de som passerat 61 år och som har slitsamma arbeten, kommer att öka. Att socialdemokraterna inte är ett arbetarparti längre, tycker jag den här pensionsuppgörelsen med tydlighet visar.  Visst, jag är medveten om att vi lever längre och längre. Men valfriheten att gå i pension redan vid 61, borde finnas kvar.

Tilläggas bör att Sverigedemokraterna (SD) inte stödjer höjningen av pensionsåldern. Det blev jag varse efter att jag skrivit det här inlägget. Återigen är det bevisat att SD är ett parti för folket,

Jag har gått i pension och med passion i ålderdomen tycker jag man ska kunna orka göra livsgivande saker. Man ska inte behöva arbeta ända tills man segnar ned!

 

DSC_0135

Passion, tid och ork att uppleva det man brinner för. Här på väg att klättra uppför Skuleberget.

 

                                         Bilder fån föreläsningar angående det nuvarande pensionssystemet

                                       IMG_0447IMG_0442

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>