Antisemitism

Jag såg i morse på SVT:s sändning från riksdagen där antisemitism debatterades. En intressant debatt tycker jag. På 80-talet läste jag religionsvetenskap vid Uppsala Universitet. I studierna ingick bl.a. judendom, antisemitism och islam. Det är positivt att nästan alla politiska företrädare nu erkänner att mycket av hatet mot judar, som vi allt mera ser i Sverige, kommer från vissa muslimer. Jag skriver vissa muslimer. Med detta menar jag en mindre andel muslimer. Det är absolut inte liktydigt med alla muslimer. Inom islams olika trosuppfattningar finns även skilda åsikter. Det betyder också att det finns konflikter mellan muslimer. Som exempel angående detta, vill jag nämna att jag känner två troende muslimer. Dessa två herrar har så skilda uppfattningar om den ”rätta” trosläran inom islam, att de ständigt är i konflikt med varandra. Det har gått så långt att de numera inte kan bo i samma stad.

Tilläggas bör att det naturligtvis också finns antisemitism både bland nynazister och vänsterextrema personer. Oavsett var hatet mot judar kommer ifrån, måste det på det bestämdaste tas avstånd ifrån. Det är vidrigt med antisemitismen som tycks breda ut sig i vårt land.

Det faktum att allt flera politiker tar av sig skygglapparna, och vågar prata om det agg som vissa muslimer hyser mot judar, är ett framsteg. Tidigare verkade det som att de flesta av sjuklöverns politiska representanter, inte vågade tala om antisemitismen som finns i vårt land. Det kunde väl inte vara så tidigare, att de tänkte, att så fort en person med ett judeförakt beträdde svensk mark upphörde det vidriga hatet. Nej, jag tror inte de tänkte så. Visserligen har det funnits naivitet och okunskap. Men det var nog rädsla att bli kallade främlingsfientliga som var orsaken till att behålla både skygglappar och munkavle på.

Om vi ska komma tillrätta med antisemitismen, eller andra stora samhällsproblem, måste vi alla se hur och varför problemen uppstår och har uppstått. Därför tycker jag att dagens riksdagsdebatt var ett steg i rätt riktning.

                                                                        

     Jan.o, Jansson 2017-12-18                                                                                              

563649_553102898057832_1763265486_n[1]

 

 

 

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>