I fädrens spår

Tiden går fort. Speciellt för alla som ska åka vasaloppet. Det är idag, 5 januari, endast 7 veckor kvar innan vasaloppsveckan inleds. Stora delar av landet har inte någon snö och träningsmöjligheterna för skidåkning är begränsade.

Jag har skrivit om det tidigare och jag tjatar igen :) Konstsnöspår är det som gör att skidsporten kan överleva. Jag besöker ofta Högbo bruk, strax utanför Sandviken, som nu har en kuperad konstsnöbana på 4 km i vacker natur. I Uppsala är det inte lika gentilt. Men vi har en slinga på 400 meter. Isskrap från bandyplanen på Studenternas idrottsplats används på ett smart sätt. Det gäller att åka mycket skridskor så isen luckras upp.  :) Sedan skrapas alltså det uppluckrade ihop (snön), läggs ut till ett skidspår och så drar man på sig skidorna, underbart :)

Vasaloppsspåret mellan sälen och Mora har fått massvis med snö. Hela spåret är just nu i form av natursnö. Vasaloppet är egentligen aldrig hotat att ställas in längre. I Oxberg tillverkas mängder med snö som kan läggas ut om det skulle bli ett ordentligt blidväder.

Jag åkte några mil i vasaloppsarenan nyligen. Fullständigt fantastiskt. Det finns få saker som är mera njutbara än skidåkning i välpreparerade spår och en natur som är vinterskrudad. Att dessutom få vara ute i spåren och slippa trängsel är oslagbart. Åkning i ”Fädrens spår” när vasaloppet går av stapeln är roligt och en enorm upplevelse. Men då är det verkligen trångt om utrymmet på varje meter och ofta är det sönderkörda spår.

Det finns många personer som lyckas genomföra vasaloppet utan att ha åkt speciellt mycket skidor.. Visserligen kan man träna kondition och styrka på många sätt. Men tekniken på skidor är ändå viktig tycker jag. För att upplevelsen ska bli trevlig och för att man inte ska vara helt slut vid målgång, bör man ha skidat ett antal mil på snö.

Väl mött i ”Fädrens spår” mellan Mora och Sälen!

IMG_2959

 

                    IMG_1115   IMG_1048

IMG_1125

                                        Övernattningsstugan i Eldris

 

 

 

 

 

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>