Dokusåpan Farmen och storbondesyndromet

Dokusåpan Farmen är ett program som sänds i TV4 och där ett antal personer låtsas driva en bondgård under ledning av en storbonde. Jag var själv med succéåret ( succéår enligt produktionsbolaget) 2003 när programmet sågs av 1,5 miljoner tittare varje kväll under 10 veckor. Otroligt nog håller fortfarande formatet trots att det sänts i så många år. Det som gör att Farmen fortfarande är sevärt är att tittarna känner igen sig i sina egna liv i jämförelse med b-skådisarna i Farmen. Precis som i vanliga livet finns intriger, avundsjuka och svartsjuka. De ansvariga för produktionen är enormt skickliga på att regissera programmet just för att ta fram mänskliga känslor.

Det finns inga regler på Farmen. Viktigast är att det ska bli bra TV. Jo, en regel finns:” Storbondens ord är lag”. .Just detta med storbonden på Farmen rör upp känslor för vissa TV-tittare. I det vanliga livet finns det storbönder lite varstans. Tittarna känner igen sig från livet på sina respektive arbetsplatser, i föreningslivet och i andra sociala sammanhang. När en storbonde får makten kan personen gripas av maktgalenskap och stryper all form av demokrati. Endast de personer som håller tyst och fogar sig i  envåldshärskarens fasoner är värda något. Storbonden är rädd om sin position, njuter av sin makt och ser ett hot i alla andra personer. Man kan kalla det storbondesyndrom.

Det är naturligtvis mycket genomtänkt detta med att ha en storbonde på Farmen. Det är runt den personen allt kretsar. Produktionen väljer filmsnuttar och får på så sätt fram personer som är för eller emot storbonden. Men det händer också väldigt mycket som tittarna inte får se. Eftersom det är en vinstsumma på en halv miljon kronor är det ett spel bakom kulisserna. Pakter och mutor finns. Uppgörelser mellan några personer sker som går ut på att hjälpa varandra fram till ”segern” och vinstsumman. Oavsett vem i pakten som vinner ska prispengarna delas lika. Mutor i form av penninggåvor eller andra tjänster förekommer också  i viss omfattning. Det är människor som är med i Farmen och vissa  beter sig  som en del människor gör i det vardagliga livet. Makt och pengar kan locka fram dåliga sidor hos vissa personer.

Oavsett vad man tycker om TV-programmet Farmen så är det ett hett diskussionsämne bland många. Själv hade jag enormt roligt sommaren 2003 när vi spelade in Farmen på torpet Sotbo strax utanför Hedemora. Nyligen läste jag Linda Lindorfs blogg: Linda var programledare för Farmen tidigare. Hon skriver bland annat: ” Naken-Janne var så oberäkneligt rolig hela tiden”.  Jag har aldrig bråkat och kunde inte heller spela den rollen. Så duktig skådis är jag inte. Jag hade också förmånen att vara med under vintern 2004 när vi spelade in Farmen i Sydafrika.

Jag kan berätta att av alla dessa b-skådisar jag träffat, är de flesta helt underbara personer. När jag var med i min 3:e dokusåpa var det en produktion som vi spelade in i Goa i Indien. Där möttes b-skådisar från Farmen, Expedition Robinson och andra såpor. Trots att jag var medveten om att personerna spelade en roll i respektive produktion blev jag överraskad av hur de var i verkligheten. Som jag uppfattade dem, var de flesta snälla, omtänksamma, hjälpsamma, sa vad de tyckte helt öppet, baktalade inte någon och var mycket demokratiskt lagda. Precis de egenskaperna som jag hyllar och tycker om.

Dokusåpor är lågbudgetproducerade program och är inte verkliga men de speglar samhället. Personer med storbondesyndrom såsom härskarteknik och maktgalenskap finns överallt.  Avundsjuka och svartsjuka skapar intriger och  kan göra att människor vräker ur sig osanningar och elakheter om andra. En självisk och odemokratisk storbonde med hybris, hjälper tyvärr också till att skapa splittring!

Min dokusåpakarriär innehöll mycket värme, skratt, låtsashyss och kärlek tillsammans med underbara människor, Årets upplaga av Farmen får mig att känna obehag. Trots att det är ett spel upplever jag det tråkigt att det är så enormt mycket intriger och att deltagarna är så fruktansvärt stygga mot varandra. Men kom ihåg att deltagarna lever ihop på Farmen i 168 timmar varje vecka. Endast 2 timmar visas för TV-tittarna. Hoppas att produktionen framöver regisserar programmen så de visar deltagarnas goda sidor och kärlek till varandra. För hur det än är så finns det glädjande nog mycket värme och kärlek i samhället.

Farmenvykort

 

Bilderna nedan:  Jag blev vald som storbonde under min 3:e vecka på Farmen  2003. Här har jag drabbats av storbondesyndromet och tror att jag kan lära oxarna att prata mitt språk och få dem på min sida  :)

          IMG_1188 IMG_1189

 IMG_1190

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>