Kortvasan/ tjejvasan Oxberg-Mora

Om två veckor är det dags för Vasaloppets vintervecka. Kortvasan, 30 kilometer, mellan Oxberg och Mora inleder veckan. Dagen efter kortvasan är det dags för tjejvasan vilken är samma distans och har samma sträckning.

Jag har åkt ett antal Vasalopp med distansen 90 kilometer. Men i år ser jag fram emot att få åka kortvasan. Det är en upplevelse oavsett vilket lopp man åker under vasaloppsveckan. Funktionärerna är alltid lika underbara och blåbärssoppan smakar alltid ljuvligt gott.

Jag tycker inte man ska förringa ett 30 kilometerslopp. Det går inte att komma till kortvasans/ tjejvasans startområde i Oxberg helt otränad. Det är betydligt trevligare att ha hyfsad fysik och att ha några skidmil i kroppen innan start. Att ha balans på skidorna tycker jag också är viktigt. Visserligen har inte 30-kilometersloppen några otäcka nedförsbackar. Det finns dock en backe strax efter Hökberg där balansen ändå kan ställas på prov. Om det är många åkare brukar ett flertal ramla som plockepinn och man blir då tvungen att försöka väja efter alla konstens regler. Men tar man det lugnt och visar hänsyn till andra behöver det inte ske olyckor.

Jag tycker inte det är någon vits med att ha bråttom. Att jaga tid och placeringar är inte väsentligt för mig. Mitt råd till alla åkare är att det lugnt och njuta av dagen och att göra precis som man gör vid ett vanligt lågintensivt träningspass. Det här med dyrbar proffsvallning och en massa onödiga energidrycker tror jag inte alls på. I det fall man har dåligt fäste eller glid fixar funktionärerna detta vid någon av kontrollerna. Om man inte är van vid att dricka energidrycker mår inte magen bra av det. Drick vatten och blåbärssoppa vid kontrollerna istället. Eftersom jag gillar sötsaker :) brukar jag ha med mig en mumsig chokladbit. Jag lovar; det brukar vara obeskrivligt gott!

Tänk på: ” Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd.”           Vi ses i Mora!

Underbart

IMG_1113

 

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>