En vecka till vasaloppsveckan

Nu är det bara en vecka kvar till första loppet, kortvasan, i årets vasaloppsvecka, och tankarna har kommit om hur jag ska valla mina skidor. Skulle jag  påstå att jag är en expert på vallning, då har jag inget omdöme alls. För sisådär 35 år sedan fick jag hedersuppdraget att valla skidorna till ett syskonbarn som åkte ett skidlopp i förskolans regi. Vallningen blev totalt misslyckad. Glidet var absolut obefintligt. Skiduslingarna gled ju inte ens nedför den lilla backen längs spåret. Men mitt syskonbarn kämpade, slet och gjorde ändå ett bra lopp

Att åka skidor som är bra vallade är otroligt roligt. Med dagens moderna skidor får man ofta hyfsat glid. Om man är duktig på vallning kan man få superglid. Bakhala skidor är mycket tråkigt och enormt slitsamt. Naturligtvis spelar det också in vilket spann ens skidor har. För hårda spann gör det omöjligt att få fäste och för mjuka spann ger dåligt glid. Självklart har det även betydelse, hur duktig skidåkare man är. Men jag påstår, inte ens Charlotte Kalla skulle ta sig fram på skidorna som jag vallade till mitt syskonbarn.

Jag har åkt flera vasalopp, 90 km, med dåligt vallade skidor. Några gånger har jag kladdat med mina skidor själv och vissa gånger har jag betalat drygt en tusenlapp för ”proffsvallning”. Till både mitt och ”proffsvallarnas” försvar ska sägas att väderleken varit ogynnsam. Vallningarna gjordes kvällen innan och baserades på vad väderspåmännen trodde. Dock ändrades förhållandena radikalt när det var dags för start. Men, jag genomförde loppen ändå. Det var tufft men ändå omtumlande kul. Jag ska också säga att det finns vallahjälp längs spåret. Men är man envis och dumdristig, som jag, då ignorerar man det, i det längsta. Ett år tog jag dock hjälp efter halva distansen, i Evertsberg, och jag fick skidor att åka på, som var betydligt mindre bakhala. En enastående service detta med vallahjälp vid kontrollerna. Om man har bakhalt ska man se till att få omvallat! Den tid man förlorar på att köa och få skidorna åkbara tjänar man in sedan.

Förra året åkte jag igenom de 90 kilometrarna med fästtejp under skidorna. Det gick ganska bra. Griptejp som fästtejpen också kallas, ger bra fäste i de flesta fören. Vid nysnö eller isiga förhållanden är tejpen inte så bra. Den ger också ett sämre glid än när man använder burkvalla. Kanske ska jag försöka kleta på något annat än tejpen. Om jag får bra fäste och någorlunda glid skulle jag vara väldigt nöjd. Men nej, varför hålla på och krångla. Jag tar fästtejp under skidorna när jag kör kortvasan, 30 kilometer. Då kan jag lägga energin på annat än vallning.

 

Hmm... att välja är inte lätt!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>